Atelier Vens Vanbelle Adds “retro-futuristic Capsule” To A Belgian Home

A curving copper-clad extension punctuated by portholes has been additional to a residence in Ghent, Belgium, by neighborhood studio Atelier Vens Vanbelle, who describe the framework as “a cocktail of science fiction and nostalgia” (+ slideshow).


a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

Atelier Vens Vanbelle designed the extension to accommodate an added bedroom, bathroom and a new foyer spot, which they positioned alongside the present residence to minimise any disruption to the established spaces and family routines.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen  Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

The unique farmhouse creating had been extended in the 1990s with an uncompromisingly modern curving glass wall. The architects incorporated into this their style, which aims to reinforce “the ambiguous character of the present buildings”.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen   Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

The extension’;s rounded type provides it a maritime truly feel, which is accentuated by the domed portholes.


Associated story: Gewad apartment block by Atelier Vens Vanbelle attributes brick walls and a mirrored atrium


It is covered in a skin of copper panels and supported by a copper-clad wall with concave sections eliminated from both finish.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen    Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

“The new constructing volume seems to have landed or washed up on the site, as a kind of retro-futuristic capsule of which one particular are not able to establish the origin,” mentioned the architects in a statement.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen     Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

“This capsule does not refer to an era in architecture, but is reminiscent of the exploits of Jules Verne or the globe that cartoonists Peeters and Schuiten recall so completely: a cocktail of science fiction and nostalgia.”

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen      Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

An expansion of the curving glass wall incorporates a new entrance porch sheltered beneath the main volume of the extension, which is linked to the unique interior by a lounge area at the leading of the stairs.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen       Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

A brief set of methods leads from the lounge area to the bedroom, which culminates in a balcony that is enclosed by the curving edge of the copper wall.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen        Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

At the opposite end of the bedroom is a bathroom that is fully rendered in white polyester to give it the visual appeal of “a sort of cockpit”.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen         Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

Circular openings in the walls and ceiling allow all-natural light to brighten the interior, which functions a curvaceous bathtub and shower region in the rounded finish of the developing.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen          Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

The bedroom, bathroom and terrace occupy the entirety of the raised extension and produce a self-contained unit, “like a suite in a (space)ship”.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen           Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

Rather than attempting to evoke the appearance of the standard farmhouse, the architects focused on providing the extension its own character to emphasise the distinction amongst the 2 structures.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen            Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

“At very first sight the outcome would seem a little bit odd, but at the very same time it is also very clear,” they mentioned.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen             Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

“It’;s really hard to area it into a particular fashion or class, which assures this home will stand up to the check of time.”

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen              Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture

Photography is by Tim van der Velde.

a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture Ground floor strategy – click for greater image
a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen  Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture First floor plan – click for larger image
a copper annex to a fermette by vens vanbelle architecture dezeen   Atelier Vens Vanbelle Adds retro futuristic Capsule To A Belgian Home architecture Section – click for greater picture

Colorful Modern Art Born From Grief

While it pains me to hear that Seth Remsnyder‘s son was stillborn in April, it is also inspiring to discover how his function has turn out to be a location for healing as well. His flowing, organic paintings develop “a literal grasping for hope.”


seth remsynder art Colorful Modern Art Born From Grief decor ideas

Daring arching lines and curves are reminiscent of arms reaching. Layers upon layers of colours, patterns, and texture only commence to hint at the depth of the artist’s emotions.

seth remsynder art  Colorful Modern Art Born From Grief decor ideas

From Seth:

As far as viewers are concerned my desire is that they get misplaced in the canvas, that they uncover each and every piece to be a spot to set down their baggage if you will.

seth remsynder art   Colorful Modern Art Born From Grief decor ideas seth remsynder art    Colorful Modern Art Born From Grief decor ideas seth remsynder art     Colorful Modern Art Born From Grief decor ideas seth remsynder art      Colorful Modern Art Born From Grief decor ideas

Float Modular Kitchen By MUT Design And Style


float kitchen Float Modular Kitchen By MUT Design And Style home design

Spanish layout studio MUT have created the Float kitchen series. The modular kitchen is created from typical supplies discovered in house this kind of as copper, all-natural wood and marble. From the designer, “FLOAT relinquishes all of the technological excesses and breaks with the rigidity prevailing in modern kitchens: each piece is a detached, mobile island which can be integrated in open spaces and no longer obliges us to stare at the wall while cooking. FLOAT is a kitchen imbued with sensitivity, but extremely useful and practical. Its rational, but at the same time it possesses the elegance and sobriety of a special ar2rk.

float kitchen  Float Modular Kitchen By MUT Design And Style home design

Through its top quality aesthetics, discreet and balanced, it seeks durability and timelessness even though shunning fads or anything close to standard.”

float kitchen   Float Modular Kitchen By MUT Design And Style home design float kitchen    Float Modular Kitchen By MUT Design And Style home design float kitchen     Float Modular Kitchen By MUT Design And Style home design float kitchen      Float Modular Kitchen By MUT Design And Style home design float kitchen       Float Modular Kitchen By MUT Design And Style home design float kitchen        Float Modular Kitchen By MUT Design And Style home design

Designer: Alberto Sánchez, Picture Courtasy: MUT Design

Vintage-Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House


architecture modern Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other

Recognized as a well-known tourist location, Toronto’s Seashores community exhibits an virtually artistic streetscape, due to its Victorian and Edwardian architectural legacy. A couple with a taste for contemporary architecture purchased a dilapidated vintage-Edwardian, 1,250-sqf Seashores home and determined to make it livable. The residence was initially created in 1930 and essential a good deal of cosmetic work, along with the introduction of present day aspects in the existing architecture. The design and style group at Johnson Chou Inc. worked their magic and designed a present day interior scheme, without compromising the historic legacy of the constructing.
exterior modern home Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other The $700,000 renovation preserved the attributes that visually anchor the front of the constructing in its environment, this kind of as the pitched roof, or the big triangular gable at the attic level. But as you phase inside, a contemporary style scheme abruptly unveils itself. The “clutter of shadowy rooms” was given a effective makeover. An open strategy residing area sets the tone for a spacious and airy residence. The steel staircase ends in the attic, which has been converted into the couple’s bedroom suite and outfitted with a deck overlooking the backyard. Enjoy the photos!
facade modern home Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home  Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home   Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home    Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home     Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home      Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home       Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home        Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home         Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home          Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home           Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home            Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home             Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home              Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home               Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home                Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home                 Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home                  Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other modern home                   Vintage Edwardian Creating Tastefully Upgraded Into Contemporary House other

The submit Vintage-Edwardian Constructing Tastefully Upgraded Into Modern House

Glowing Holiday Decor


house and home vifginiamacdonald holidaylivingroomdecor chh paquette Glowing Holiday Decor architecture

A warm and classic Christmas seem.

Twinkling white lights cast a soft, cosy glow in this classic living room, reflecting off the glossy ornaments on the mantle and plump Christmas tree. Piles of presents are wrapped in emerald green paper and gleaming gold ribbon to tie in with the room’;s rich colour scheme.

See far more Pics »

Announcing The 2014 LuciteLux® JUST Picture Awards Winner!

It feels like not that long ago that I announced the 2014 LuciteLux® JUST IMAGINE Awards and now we have a winner.


louvers by design exterior Announcing The 2014 LuciteLux® JUST Picture Awards Winner! decor ideas

Called “Louvers By Design”, this year’s winner is an installation of unique louvers made of LuciteLux® Frost in Glacier Green in a brand new home. The project was created by Elliott Rabin of ePlastics in collaboration with builder Jeff Kull of Jeff Kull Construction, and just so happens to be right around the corner from me in Point Loma, CA! I’m gonna have to do a drive-by one of these days…

louvers by design exterior  Announcing The 2014 LuciteLux® JUST Picture Awards Winner! decor ideas

Completed in late January 2014, this modern home started out with a basic louver design from the architect, who didn’t specify a material. General contractor, Jeff Hull, sought out ePlastics to see if there was a material that could achieve the objective of diffusing natural light coming into the first floor while allowing people on the second floor to see out to the ocean. It makes sense that they would naturally choose LuciteLux® Frost in Glacier Green, which mimics a color and feel of the ocean beyond. Not only is it beautiful, but also strong and durable enough to withstand extremes of temperature and all kinds of weather (Santa Ana winds!), particularly important because of its exposure and position.

louvers by design interior Announcing The 2014 LuciteLux® JUST Picture Awards Winner! decor ideas louvers by design interior  Announcing The 2014 LuciteLux® JUST Picture Awards Winner! decor ideas

Working with a local sheet metal fabricator, they created a custom frame for the louvers. “[LuciteLux®'s] thermoformability allowed it to be heated and wrapped around the aluminum frame in a controlled and uniform way, which avoided the risk of kinking or cracking. The expansion and contraction of acrylic worked well with the expansion and contraction of the aluminum frame to ensure a high quality finish to the structure.” Elliott explained.

from above Announcing The 2014 LuciteLux® JUST Picture Awards Winner! decor ideas lucite frosted glacier side Announcing The 2014 LuciteLux® JUST Picture Awards Winner! decor ideas

One of the biggest challenges the team faced was installation. Using a lift, each louver was fitted in a particular order, using minimal hardware. Once installed, the louvers were firmly fixed. OK, so who else is ready to move in?

louvers by design exterior front night Announcing The 2014 LuciteLux® JUST Picture Awards Winner! decor ideas

Watch this year’s winners talk about their design:

Congratulations to the winners! I’m already excited to see the JUST IMAGINE Awards entries for next year!

This post is part of our media partnership with LuciteLux®. Learn more about the LuciteLux® 2014 JUST IMAGINE Awards here.